Arhitecti care si-au lasat amprenta asupra istoriei arhitecturii din Timisoara

Inceput de secol 20 a fost moment de cotitura in istoria arhitecturala a Timisoarei. Ma refer la istoria cladirilor istorice din perioada Art Nouveau. Timisoara a avut mai multi arhitectii ilustrii, care si-au pus amprenta asupra multor cladiri, considerate atunci dar si acum adevarate "giuvaiere".


Aici fac referire la o serie de arhitecti geniali si care au scris  istoria arhitecturii timisorene: László Székely, Martin Gemeinhardt, Leopold (Lipót) Baumhorn, Arnold Merbl, Mathias Hubert, Ferdinand Fellner si Hermann Helmer erau asociati, Eugen Reiter (a creat intreg complex de cladiri a Ordinului calugaritelor de Notre Dame).
In cele ce urmeaza am sa ma opresc la figura marcanta a lui László Székely.
László Székely s-a nascut la Salonta pe 3 august 1877 si a murit la o varsta fecunda la numai 56 de ani pe 23 ianuarie 1934.
In 1900 Székely a absolvit Facultatea de Arhitectură la Budapesta.El a fost discipolul marelui arhitect Alajos Hauszmann, cel care a proiectat Palatul Regal din Buda. A beneficiat de o bursa de studii in Italia, unde s-a cizelat.

La intoarcerea din Italia a lucrat pentru maistrul arhitect Czigler Győzőunui, din Budapesta. Acesta l-a recomandat pentru postul de arhitect-șef al Timișoarei. Postul era nou înființat de primarul, Karol Telbisz.
La doar 33 de ani devine primul arhitect-șef al Timisoarei. In perioada 1902- 1922 a  fost arhitect-sef al orasului.
Stilurile arhitecturale uzitate de Székely sunt Art Nouveau (sau Secession)  si eclectic. De numele lui se leaga un numar mare de cladiri civice si private din orasul nostru, majoritatea cladirilor din centrul istoric, cum ar fi:
- Statuia Sfânta Maria din Piața Maria
- Palatul Dauerbach
- Palatul Hilt & Vogel
- Palatul Neuhaus
- Palatul Weiss
- Palatul Széchenyi
- Camera de Comerț și Industrie
- Casa Brück
- Hotel Timișoara.


Apoi avem alte cladiri proiectate de el in interes public si privat, inclusiv casa lui privata numita Baia Publica Neptun
- Abatorul Comunal
- Liceul Piarist
- Liceul Silvic.

In memoria lui avem azi in Parcul Carmen Sylva un bust al lui László Székely: creatorul Timisoarei Moderne.